محدودیت پرواز تا چه زمان ادامه دارد ؟
حمل و نقل هوایی از جهانیترین صنایع جهان است. میلیونها نفر در آن شاغلند و زندگی دهها میلیون نفر به آن وابسته است و بخش مهمی از صنایع بینالمللی و تفریحی است که با محدودیت پرواز در این دوره با مشکلاتی مواجه شده است.
قسمت بزرگی از این شبکه ، به دلیل همهگیری ویروس کرونا و محدودیت پرواز، با چالش هایی روبرو و حتی تعطیل شده است. از آغاز سال نوی میلادی ، پروازهای روزانه ۸۰٪ کاهش یافته و در بعضی مناطق ، تمام پروازهای مسافرتی متوقف شده است.
این صنعت ، برای بقایش در حال تقلاست. هواپیماییها، فرودگاهها، شرکتهای مسئول هواپیماهای پارک شده، که راه های کسب درآمدشان قطع شده، همگی در تلاشند تا ذخایر مالی خود را حفظ کنند.
هواپیماهای پارک شده
شرکت آیایجی، شرکت مادر هواپیمایی بریتیش ایرویز، اعلام کرد ۱۲ هزار شغل از ۴۲ هزار شغل این هواپیمایی را میبندد و انتظار میرود ، خیلیها کارشان را از دست بدهند. آیایجی میگوید : انتظار ندارد تعداد مسافران بریتیش ایرویز تا “چند سال دیگر” به میزانی که سال ۲۰۱۹ بوده برگردد.
هواپیمایی ایزیجت هم ۴ هزار خدمه پرواز در بریتانیا را به مدت دو ماه تعلیق ، کانتاس ۲۰ هزار نفر را به مرخصی و ۷۰۰ خلبان شرکت امریکنایرلاینز موافقت کردهاند که زودتر بازنشسته شوند.
با این حال ، توجهها دارد به آینده معطوف میشود و اینکه چطور هواپیماییها در سراسر جهان ، میتوانند به حالت قبلی بازگردند..
ایزی جت
چالش این روزهای شرکت های هواپیمایی
چالشهای واضحی وجود دارد. هواپیماها باید برای پرواز آماده شوند و فرودگاهها برای پذیرفتن هواپیماها. برنامه پرواز باید مشخص شود و کارکنان آماده کار باشند.
اما مشکلات غیرقابل پیشبینی دیگری هم هست. از جمله اینکه ، هواپیماها به چه مقاصدی اجازه پرواز پیدا میکنند و مقامهای آن منطقه ، چه شرایطی برای کارکنان و مسافران در نظر میگیرند.
به گفته شرکت مشاوران سیریوم ، در حال حاضر حدود ۱۷ هزار هواپیما در فرودگاههای سراسر جهان پارک شدهاند.
مثلا بریتیش ایرویز ، هواپیماهایش را در مکانهای مختلفی پارک کرده، از جمله در فرودگاه هیتروی لندن، مرکز تعمیرات کاردیف، باندهای پرواز در فرودگاههای محلی و….
این هواپیماها حتی وقتی که پارک هستند ، مرتب باید سرویس شوند و بعضیها باید برای پرواز فوری آماده باشند.
فرودگاه هیتروی لندن
خیلی از هواپیماییها پروازهایی برای برگرداندن شهروندان به کشورشان یا مثلا تعدادی خدمات حمل بار انجام دادند. اما آن طور که کارشناسان این صنعت میگویند آماده شدن دیگر هواپیماها برای پروازحداقل یک هفته زمان میبرد.
اگر یکباره به همه این هواپیماها نیاز باشد آماده کردنشان چالش بزرگی خواهد شد. البته تحلیلگران میگویند در عمل این اتفاق نخواهد افتاد چون اغلب هواپیماییها کارشان را با برنامه پرواز محدود آغاز میکنند و تا چند ماه دیگر به خیلی از هواپیماها نیازی نخواهد بود
مشکل اصلی شرکت های هوانوردی
یک موضوع مهم دیگر صلاحیت و تخصص انسانها برای فعالیت در این صنعت است.
مثلا خلبانها برای حفظ رتبهبندی یا مجوز پرواز یک هواپیمای مشخص، باید مدت زمان مشخصی را در هوا پرواز کرده یا در محیط شبیهسازی پرواز باشند. همینطور باید دایما از سلامت جسمی آنها اطمینان حاصل شود. کارکنان حیاتی دیگر مانند کارکنان برج مراقبت و مهندسان پرواز هم تخصصشان محدودیت زمانی دارد.
خیلی از شرکتهای هواپیمایی و فرودگاهها سعی میکنند حداقل کارکنان لازم را با گواهینامههای بهروز داشته باشند تا در صورت لزوم از آنها برای پروازهای بازگرداندن شهروندان کشورها و خدمات حمل کالا استفاده کنند. اما بقیه کارکنان بیکارند.
با این حال ، مشکل اصلی مدیران شرکتهای هوانوردی ، پرواز مجدد هزاران هواپیما و تضمین وجود خلبانان و مهندسان پرواز است.
مدیران میگویند : مشکل اصلی ، کشورهایی هستند که محدودیت پرواز اعلام کردهاند و معلوم نیست این محدودیتها تا کی ادامه داشته باشد.
مدیرکل انجمن حمل و نقل هوایی بینالمللی میگوید: “ما سعی میکنیم یک برنامه جهانی ، برای از سرگیری کار داشته باشیم. بزرگترین چالش ، این است که کی و چگونه کشورهای مختلف محدودیتها را لغو کنند.”
او میگوید ، محدودیتهای مسافرتی ، به وضوح تا اواسط سال و بخشی از آنها تا پایان سال ۲۰۲۰ ادامه مییابد.
و معتقد است که اول پروازهای داخلی کشورها و بعد از آن پروازهای بینالمللی کوتاه برقرار میشوند. پروازهای بینقارهای ، احتمالا بعد از این مرحله از سر گرفته میشود، البته او میگوید که هنوز این مرحله را تجزیه تحلیل نکردهایم.
انجمن حمل و نقل هوایی بینالمللی
فاصله گذاری و رعایت آن بعد از برکناری محدودیت پرواز
وقتی پروازها به صورت عادی از سر گرفته شوند، چگونگی فاصله گذاری و رعایت آن ، از مواردی است که باعث سردرگمی شده است
مردم در سالن فرودگاهها، صفهای بازرسی یا کلا در فرودگاه چطور از هم فاصله بگیرند، چه آزمایشهایی لازم است و چطور این آزمایشها باید گرفته شوند؟
این مسئله هم برای فرودگاهها و هم برای شرکتهای هواپیمایی از نظر مالی مهم است. مثلا فروشگاهها و رستورانها منبع درآمد خوبی برای فرودگاهها هستند.
مدیرعامل انجمن گردانندگان فرودگاهها ، میگوید: “درآمدهای غیر وابسته به هوانوردی ، برای فرودگاهها بسیار اهمیت دارد. این درآمدها باعث میشود ، ما هزینههای شرکتهای هواپیمایی را کم کنیم و نهایتا روی قیمت بلیطی تاثیر میگذارد. نمیخواهیم همه چیز را ، در فرودگاهها عوض کنیم و شش ماه دیگر که واکسنی پیدا شد ، تدابیر جدید بیحاصل شود.”
انجمن حمل و نقل هوایی بینالمللی ، میگوید : هر تدبیری که در نظر گرفته شود ، باید در همه جا به صورت هماهنگ و یکسان اعمال شود.
تعداد مسافران هم ممکن است کم شود. لوفتانزا ، خالی گذاشتن صندلی وسط در پروازها را شروع کرده ، تا حدی فاصلهگذاری اجتماعی رعایت شود. ایزیجت هم که تمام پروازهایش متوقف است ، اعلام کرده وقتی پروازهایش را از سر بگیرد ، همین کار را انجام میدهد.