گذرنامه های مصونیت از کوید-19
دولتها در سراسر دنیا ، از شهروندان خود آزمایش پادتن ویروس کرونا میگیرند ، تا مشخص شود آنها به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شدهاند یا خیر.
برخی کشورها شروع به صدور مدرکی موسوم به “گذرنامه مصونیت” کردهاند و برخی دیگر هم احتمالا راه آنها را پیش خواهند گرفت. این گذرنامه تایید میکند که فرد قبلا به ویروس کرونا را مبتلا شده و به همین دلیل دیگر ناقل آن نیست و به آن مبتلا نخواهد شد. مدرکی که محدودیتهای قرنطینه را از جلوی پای دارندهاش برمیدارد.
اما آیا این نظریهای درست است؟ آیا ممکن است این روش به شکل گیری یک گروه برگزیده حامل پادتن بینجامد ، که میتوانند سر کار و مسافرت بروند در حالی که رعایت اصول بهداشتی ، همچنان دست و پای بقیه مردم را بسته است؟
در نیویورک، مردم از آزمایش پادتن خود – که ثابت میکند آنها کووید-۱۹ را گرفته و خوب شدهاند – استفاده میکنند تا نشان دهند قرار گذاشتن با آنها خطری ندارد. آنها از نتیجه مثبت آزمایش خود عکس میگیرند و از آن به عنوان “گذرنامه مصونیت در برابر کووید-۱۹” استفاده میکنند.
از نظر تئوری ؛ کسانی که پادتن این بیماری را در بدن خود دارند، دوباره به آن مبتلا نخواهند شد.
اما جدای از اینها ، چه اتفاقی میافتاد اگر میشد تعیین کرد چه کسانی میتوانند بدون خطر سرکار برگردند یا سوار هواپیما شوند؟ این یعنی قرنطینه برای این افراد به پایان رسیده است.
گذرنامه مصونیت، سندی است که تایید میکند فرد ، قبلا به کووید-۱۹ مبتلا شده است.
از گذرنامه مصونیت چه میدانیم؟
گذرنامه مصونیت، سندی است که تایید میکند فرد ، قبلا به کووید-۱۹ مبتلا شده است. از این مدرک میتوان برای ورود به اماکنی که درشان به روی دیگران بسته است، استفاده کرد.
این گذرنامه در صورتی به شما داده میشود که جواب آزمایش پادتنتان مثبت شود. پادتنها نوعی پروتئین هستند که بدن وقتی در معرض ویروس قرار میگیرد، تولید میکند.
با رعایت چنین اصولی، استونی در حال راهاندازی سیستم صدور “گذرنامه مصونیت” است و شیلی نیز ، روی طرحی مشابه آن کار میکند که ” گواهی معافیت” نام گرفته است.
یکی از بنیانگذاران شرکت ترنسفروایز که در زمینه تبدیل ارز فعال است به ساخت این سیستم در استونی کمک کرده است. سیستمی که به شکل اپلیکیشن موبایل طراحی شده است.
او می گوید : “به نظرم کاملا بدیهی است که بعضی جاها از این سیستم کمک بگیریم. مثلا …برای تصمیمگیری در رابطه با این که چه کسی از سالمندمان مراقبت کند یا این که آیا میتوانیم به دیدن پدر و مادرمان برویم. اگر مفهومی تحت عنوان مصونیت وجود دارد، به نظرم باید به افرادی که از آن برخوردار هستند اجازه مراقبت از سالمندان و کار در خط مقدم مبارزه با کرونا داده شود.”
اپلیکیشنهای دیگری هم در حال ساخت هستند که وضعیت پادتن در بدن را نشان میدهند. “آنفیدو” یک نمونه از این اپلیکیشنهاست که با استفاده از هوش مصنوعی کارت شناسایی عکسدار فرد را بررسی میکند و أن را با اطلاعات بیومتریک او انطباق میدهد. به این ترتیب کاربرانی که وجود پادتن در بدن آنها تایید شده با استفاده از این اپلیکیشن میتوانند از انواع و اقسام امتیازها برخوردار شوند.
برگزیدگان
آیا این آزمایش میتواند جنبههای منفی هم داشته باشد؟ آیا ممکن است به شکلگیری گروهی برگزیده منجر شود که نسبت به کووید-۱۹ مصونیت دارند؟
آیا ممکن است این آزمایش جامعه را به دو دسته تقسیم کند؟ یک دسته افراد به اصطلاح ایمن که هر طور میخواهند رفت و آمد میکنند و دسته دیگر مردمی که به دلیل نداشتن مصونیت در برابر بیماری ، باید در خانه بمانند و محدودیتهای فاصله گیری اجتماعی را رعایت کنند؟
رابرت وست، استاد سلامت، روانشناسی و علوم رفتاری در کالج دانشگاهی لندن ، نگران بوجود آمدن تفرقه در جامعه است. جامعهای که در یک سوی آن دارندگان گذرنامههای مصونیت ؛ که هر جا بخواهند مشغول به کار میشوند، قرار دارند و در سویی دیگر افرادی که پادتن در بدن خود ندارند و نمیتوانند کار پیدا کنند.
او میگوید: “تصور کنید داشتن یک گواهینامه درهایی را به رویتان باز میکند که به روی افراد فاقد آن باز نمیشوند. این میتواند به ایجاد چند دستگی در جامعه منجر شود و تبعیض و نابرابری را افزایش دهد.”
او همچنین هشدار میدهد که تمام فرضیهها در رابطه با مصونیت ممکن است نادرست باشند و پایههای علمی محکمی نداشته باشند.
او میگوید:” چنین چیزی میتواند به بخشهای مختلف جامعه که به شدت تحت تاثیر فشارهای تجاری هستند، ضربه بزند.”
پروفسور وست شرایطی را هم مجسم میکند که مردم با گواهینامههای مصونیت خود میتوانند در بخش سلامت به مراقبت از بیماران آسیبپذیر مشغول شوند یا شرکتها از آن به عنوان راهی برای رقابت با سایر کمپانیها استفاده کنند.
اما او معتقد است مدارک کافی مبنی بر این که آزمایش پادتن راهی مناسب برای تشخیص احتمال ابتلا به کووید-۱۹ یا انتقال آن باشد، وجود ندارد. او همچنین نگران است که دولتها منابع هنگفتی را صرف انجام این نوع آزمایش در سطح گسترده کنند.
مسافرتهای هوایی
صنعت حمل و نقل هوایی یکی از بخشهایست که شیوع ویروس کرونا به شدت به آن لطمه زده است.
مدیر اجرایی فرودگاه هیترو در لندن که یکی از پر رفت وآمدترین فرودگاههای اروپا است، از همه کشورها میخواهد گواهینامههای مصونیت را به رسمیت بشناسند. او گفته است : “چیزی که واقعا باید بدانید این است که گذرنامه سلامت شما در کشور مقصد پذیرفته میشود و اجازه دارید با اطمینان و بدون نیاز به هیچ نوعی از قرنطینه در هیچ بخش از سفر خود به کشورتان بازگردید. “
“اما پیش از این که چنین چیزی واقعا قابل اجرا باشد، احتمالا علم باید به قطعیت بیشتری برسد و آزمایشها باید سرعت بیشتری بگیرند.”